Nyt tutkimme!

Tutkimusryhmällämme on meneillään useita tutkimuksia, joiden pyrkimyksenä on saada lisätietoa paksusuolisyöpäoireyhtymästä.

  • Tällä hetkellä työn alla ovat urologiset kasvaimet, eturauhasen syövät, gynekologiset kasvaimet. Tutkittaviin on otettu kirjeitse yhteyttä ja heiltä on pyydetty suostumus tutkimukseen.
  • Olemme käynnistäneet limakalvolta otettavien tutkimusnäytteiden keräämisen KSSHP:ssa ja HUS:ssa.
  • Olemme käynnistäneet verinäytekeräyksen (lisätietoja alla)

CAPP3FI-tutkimus on käynnissä, uusia potilaita otetaan mukaan tutkimukseen lokakuun loppuun saakka. ILMOITTAUDU MUKAAN (kirsi.pylvanainen@ksshp.fi) !!  Kts. lisätietoja www.capp3.fi 

VERINÄYTEKERÄYS: HUS, KYS JA KSSHP. Tutkimus käynnistyi elokuussa 2018

 Lynchin oireyhtymän aiheuttava kopiovirheenkorjausgeenin muunnos aiheuttaa kohonneen syöpäriskin, joka ilmenee yleisimmin paksusuolen- ja kohdunrungon syöpänä. Riskihenkilöille toteutetaan jo nyt seulontaa, joka mm. vähentää tätä syöpäriskiä ja parantaa ennustetta. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä, että verestä tutkittava ns. soluvapaa DNA tai veren solujen sisäinen mikro-RNA voivat ilmentää tulevaa syöpäriskiä. Menetelmä ei vielä kuitenkaan sovellu kliiniseen käyttöön. Tutkimme verinäytteestä näitä merkkitekijöitä ja mittaamme tilastollisesti niiden ennustavaa arvoa seurannassa mahdollisesti ilmeneviin syöpiin ja ennusteeseen.

Lynchin oireyhtymässä syntyvillä syövillä on yhteisiä tyyppimutaatioita, jotka aiheuttavat elimistön hyödyllisen puolustusreaktion eli immuunivasteen. Tätä ilmiötä hyödyntämällä syöpien ehkäisyyn voi olla mahdollista kehittää rokote. Tutkimme verinäytteestä näitä jaettuja mutaatiota määritteleviä geneettisiä profiileja ja vertaamme niitä mahdollisesti todettaviin syöpäkasvaimiin.

 Tutkimukseen osallistuu n. 500 täysi-ikäistä tutkittavaa eri sairaanhoitopiirien alueelta.

 

Preditest 4 ja 5 projetissa kutsumme yli 18-vuotiaita sukujen riskihenkilöitä perinnöllisyysneuvontaan, kirjeet lähetetty lokakuussa 2016. 

  • Preditest 4 ja 5 -projektin neuvontojen järjestäminen eri paikkakunnille on viivästynyt, pahoittelemme ruuhkautunutta tilannetta.

Liikunta ja elintapakyselytutkimus: Tutkimusryhmäämme ovat liittyneet liikuntaa ja elintapoja tutkivat professori Sarianne Sipilä, LitT Elina Sillanpää sekä molekyyligenetiikan dosentti Eija Pöllänen.

KIITÄMME JÄLLEEN LÄMPIMÄSTI KAIKKIA TUTKIMUKSIIMME OSALLISTUNEITA JA OSALLISTUVIA - YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUTTA!

 

 

Kiitämme jälleen yhteistyöstä!

ResizedImage184336-lynch1.jpg